Preventieve oplossingen voor ziekteverzuim binnen organisaties

Uitdaging

Ziekteverzuim kost jaarlijks miljarden euro’s. Miljoenen mensen kampen met stressgerelateerde problemen. Nederlandse organisaties krijgen maar moeilijk grip op stress, burn-outs en ziekteverzuim. In samenwerking met het Europees Instituut en Instituut Gak stelden we onszelf de volgende vraag: Hoe kunnen we de HR-sector helpen om zijn beleid om te vormen van een curatieve aanpak naar een preventieve aanpak van de verzuimproblematiek?

Aanpak

We hebben een multidisciplinair team opgezet van specialisten op het gebied van neurobiologie, positieve psychologie, systeemwetenschappen, software, data en stresstherapie en onderzocht hoe individuen, teams en organisaties een effectief mechanisme opbouwen voor de omgang met stressfactoren, zodat ze vitaal kunnen leven en werken en op lange termijn stressbestendig worden.

Resultaten

We hebben een wetenschappelijk bewezen interventie en methodiek voor individuen en organisaties ontwikkeld om hun verzuimpercentage te verlagen en hun bedrijven om te vormen tot vitale en stressbestendige culturen. De resultaten van ons werk spreken voor zich. Ons werk heeft gemiddeld geleid tot:

  • een afname van het ziekteverzuim met 2,5%;
  • een toename van de vitaliteit van individuen met 40%;
  • een toename van de stressbestendigheid van teams met 55%;
  • een aanpassingsgraad binnen organisaties van 95%.

Wilt u meer weten over dit project?

Wij vertellen u graag meer.